Zorgverzekering in 2021 – dit verandert er voor jou

Wat verandert er aan de zorgverzekering in 2021? Hoeveel zal de zorgpremie stijgen? En wat is het verplichte eigen risico in 2021? Op deze pagina staan de antwoorden op je vragen over de zorgverzekering in het nieuwe jaar.

Menzis
Menzis
Basis voordelig
€122,75
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Bewuste keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Basis keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Gedeeltelijk
Bekijk zorgverzekering

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Op Prinsjesdag, 15 september 2020, heeft de overheid de wijzigingen in de zorgverzekering voor 2021 bekend gemaakt. Zorgverzekering vergelijken 2024 doe je met de tool op deze website.

  Veranderingen in de zorgpremie in 2021

  De zorgpremie zal veranderen in 2021. De verwachting is dat de premie door het coronavirus iets zal stijgen, maar de overheid heeft dit met de stimuleringspakketten beperkt weten te houden tot een stijging van € 1 per maand.

  Doordat de economie een klap heeft gekregen, hebben veel mensen minder of geen werk. Via het lagere loon zullen er ook minder sociale lasten worden betaald aan de Belastingdienst. De totale zorgpremie zal naar verwachting met ongeveer € 5 per maand stijgen om dit op te vangen.

  De overheid verwacht dat de zorgpremie in 2021 ongeveer € 122,75 per maand zal bedragen. Dit is een stijging van € 59 per jaar.

  DWS is de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie bekend heeft gemaakt. De totale jaarpremie is € 78 hoger dan 2020, en de maandpremie wordt € 124,50.

  Uiterlijk 12 november maken de zorgverzekeraars hun premie voor het nieuwe jaar bekend.

  Zorgvergelijker 2024

  Veranderingen in de basisverzekering in 2021

  De basisverzekering is voor iedere Nederlander hetzelfde, maar er zijn wel veranderingen in de basisverzekering in 2021.

  De volgende zaken zijn gewijzigd in de basisverzekering:

  • 13-weken echo: halverwege het jaar 2021 wordt de 13-echo opgenomen in de basisverzekering. Op dit moment maakt de 20-weken echo al wel deel uit van de basisverzekering.
  • Herstel na corona: de zorgkosten voor het herstel van corona worden vergoed uit de basisverzekering. Het gaat hier om fysiotherapie, ergotherapie en tiëtetiek.
  • Behandeling voor hersenletsel: de dagbehandeling voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel wordt vergoed uit de basisverzekering.
  • Geneesmiddelen tegen lymfeklierkanker en eierstokkanker: Yescarta en Lynparza worden begin 2021 toegevoegd aan de lijst met geneesmiddelen die onder de dekking van de basisverzekering vallen.

  Veranderingen in de zorgtoeslag in 2021

  De zorgtoeslag zal in 2021 positief veranderen. De maximale zorgtoeslag voor één persoon stijgt namelijk met € 44 ten opzichte van 2020. De stijging voor een tweepersoons huishouden is € 99.

  De zorgtoeslag voor 2021 komt uit op:

  • Huishouden van één persoon: €1.294 per jaar.
  • Huishouden van twee personen: €2.496 per jaar.

  Hoeveel zorgtoeslag je ontvangt, is afhankelijk van je inkomen. Hoe meer je verdiend, hoe lager het bedrag aan zorgtoeslag. Het maximale jaarinkomen moet lager zijn dan € 30.481 om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

  Veranderingen in het eigen risico in 2021

  De hoogte van het eigen risico zal niet veranderen in 2021. Het verplichte eigen risico was € 385 en dit zal dus zo blijven in het nieuwe jaar.

  In 2021 zijn de volgende zorgkosten uitgezonderd van het eigen risico: huisarts, verloskundige, kraamzorg en wijkverpleging. Ook slachtoffers van seksueel misbruik krijgen vanaf nu hun kosten vergoed, zowel medisch als psychologisch. Daarnaast zijn de kosten voor orgaandonatie in het nieuwe jaar ook uitgezonderd van het eigen risico.

  Belangrijke datums

  • 12 november 2020: zorgverzekeraars moeten hun premie bekend maken.
  • 31 december 2020: uiterste datum om je zorgverzekering op te zeggen.
  • 31 januari 2021: uiterste datum om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

  De beste zorgverzekering voor 2021 vergelijken

  Elk jaar wijzigen de voorwaarden en de dekking van de zorgverzekering. Ook de premies stijgen elk jaar bij nagenoeg elke verzekeraar. Het is dan ook verstandig om elk jaar opnieuw naar je zorgverzekering te kijken.

  Bepaald je zorgbehoefte, je eigen risico en vergelijk de beste zorgverzekering voor 2021. Met de zorgvergelijker kies je eenvoudig de beste zorgverzekering met de laagste maandlasten!

  Datum gepubliceerd: 15-10-2020 | Datum bijgewerkt: 14-11-2023 | Auteur:

  Deel 'Zorgverzekering 2021 – dit verandert er voor jou'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Wat verandert er aan de zorgverzekering in 2021? Hoeveel zal de zorgpremie stijgen? Wat is het verplichte eigen risico in 2021? Dit verandert er voor jou.


  Over de auteur van 'Zorgverzekering 2021 – dit verandert er voor jou'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Als adviseur krijg ik vaak vragen over verzekeringen in het algemeen, waarna ik artikelen ben gaan schrijven over de zorgverzekering.

  Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.