Zorgverzekering jongeren 2025

De zorgverzekering voor jongeren in 2025 geldt voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder. In de maand dat je 18 jaar wordt, moet je voor het eerst een zorgverzekering afsluiten. Tot 18 jaar ben je verzekerd via je ouders.

Jongeren zijn een specifieke doelgroep van verzekeraars en hun zorgverzekering houdt in sommige gevallen rekening met de levensstijl van jongeren.

Menzis
Menzis
Basis voordelig
€122,75
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Bewuste keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Basis keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Gedeeltelijk
Bekijk zorgverzekering

Als je jong bent ga je bijvoorbeeld studeren op kamers, actief sporten of gezellig stappen. Ook kunnen er klachten ontstaan bij het groeien, zoals spierpijn, tandproblemen en acne. Anticonceptie is ook een gewild hulpmiddel.

Alhoewel er veel gesproken is over anticonceptie voor jongeren vanaf 21 jaar, heeft de regering besloten om dit voorlopig toch buiten de basisverzekering te laten. Mogelijk komt de anticonceptie in de toekomst in het basispakket.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Het algemene beeld van jongeren is dat ze nog onervaren en soms wat onvoorzichtig zijn, maar ook gezonder en sportiever. De meeste jongeren hebben dan ook genoeg aan een basisverzekering, maar uiteraard loont het om op zoek te gaan naar de beste zorgverzekering.

  Jongeren zorgverzekering vergelijken

  De jongeren zorgverzekering vergelijken kan enorm voordelig uitpakken. De basisverzekering is voor alle Nederlanders hetzelfde, maar de premie kan behoorlijk verschillen. Vergelijk als jongere dus je zorgverzekering goed met de zorgvergelijker 2025, en vindt de beste en goedkoopste zorgverzekering.

  Top 5 jongeren zorgverzekering in 2025

  De top 5 jongeren zorgverzekeringen in 2025 staan hier op een rij.

  Verzekeraar Premie Bezoek
  Bewuzt Bewuzt
  Eigen risico: €885
  Vrije zorgkeuze: Gedeeltelijk
  €122,95 Ga »
  UnitedConsumers UnitedConsumers
  Eigen risico: €885
  Vrije zorgkeuze: Gedeeltelijk
  €122,95 Ga »
  Just Just
  Eigen risico: €885
  Vrije zorgkeuze: Gedeeltelijk
  €123,50 Ga »
  Hema Hema
  Eigen risico: €885
  Vrije zorgkeuze: Gedeeltelijk
  €124,25 Ga »
  ONVZ ONVZ
  Eigen risico: €885
  Vrije zorgkeuze: Gedeeltelijk
  €124,90 Ga »

  Bovenstaand overzicht is gebaseerd op het maximale eigen risico en gedeeltelijke vrije zorgkeuze. Gebruik de zorgvergelijker voor een vergelijking met jouw persoonlijke selecties.

  Zorgvergelijker 2025

  Basisverzekering voor jongeren

  De basisverzekering voor jongeren is gelijk aan die van ouderen wat betreft de dekking. Uit de basisverzekering wordt weinig tot niets vergoed voor de tandarts, lenzen, brillen, fysiotherapie en anticonceptie.

  Toch kiezen veel jongeren enkel voor een basis zorgverzekering, omdat de genoemde uitgaven vaak niet boven het verplichte eigen risico van € 385 uit komen. Dit is het bedrag dat je sowieso moet betalen als je kosten maakt.

  De premie van basisverzekeringen voor jongeren beneden de 30 jaar ligt bij veel verzekeraars lager, omdat ze minder zorg nodig hebben. Jongeren jonger dan 18 jaar vallen onder de zorgverzekering van het gezin.

  Een restitutiepolis is goedkoper dan een naturapolis, maar je hebt minder vrije zorgkeuze. Dat laatste is voor gezonde jongeren en studenten echter niet van groot belang.

  Aanvullende verzekeringen voor jongeren

  Aanvullende verzekeringen voor jongeren worden vaak gekozen wanneer er een specifieke persoonlijke behoefte is. Denk hierbij aan anticonceptie, tandarts of brillen/lenzen.

  Ook verzekeren jongeren zich vaak aanvullend voor reizen naar het buitenland. Dit kunnen studiereizen zijn, maar ook zonvakanties met vrienden en vriendinnen. Zorg in het buitenland kan soms erg duur uitvallen, dus een aanvullende verzekering is voor deze jongeren geen overbodige luxe.

  Een aanvullende verzekering als jongere kies je op basis van je persoonlijke situatie. Op deze website kun je de volgende aanvullende zorgverzekeringen voor jongeren vergelijken:

  • Tandarts;
  • Fysiotherapie;
  • Bril en lenzen;
  • Alternatieve geneeswijzen;
  • Medicijnen;
  • Vaccinaties;
  • Zorghulp in het buitenland.

  Nadeel van aanvullende verzekeringen voor jongeren is de relatief hoge maandelijkse premie. Jongeren hebben veelal nog weinig te besteden vanuit hun bijbaantjes, terwijl zorgverzekeraars jongeren als risicogroep zien.

  Met het aanvullende zorgverzekeringen vergelijken kun je als jongere erg veel besparen op de zorgpremie. Aanvullende verzekeringen verschillen erg wat betreft dekking en premie, waardoor vergelijken zeker zin heeft.

  De beste zorgverzekeringen voor jongeren vergelijken met de zorgvergelijker
  De beste zorgverzekeringen voor jongeren vergelijken met de zorgvergelijker

  Zorgtoeslag voor jongeren

  Zorgtoeslag voor jongeren is vaak honderden euro's per jaar. Hiermee komt de overheid jongeren tegemoet in de hoge zorgpremie. De website Zorgtoeslag.nl helpt je bij het aanvragen, wijzigen en stopzetten van de zorgtoeslag.

  Zorgtoeslag ontvang je als jongere al als je minder dan € 30.000 per jaar verdiend. In de meeste gevallen ligt het loon in de beginjaren van je carrière nog niet zo hoog. Ook kan het zijn dat je nog studeert en slechts een bijbaantje hebt.

  Zorgtoeslag voor jongeren vraag je heel eenvoudig aan op de website van de Belastingdienst. Let daarbij wel op dat je niet een te hoog loon opgeeft. Wijzig je zorgtoeslag ook wanneer je meer gaat verdienen. In beide gevallen zou je namelijk zorgtoeslag terug moeten betalen.

  Eigen risico voor jongeren

  Het eigen risico voor jongeren kan in de meeste gevallen gerust op het maximale eigen risico. Jongeren zijn over het algemeen gezond en sportief, en hebben nog weinig gezondheidsklachten.

  Door het maximale vrijwillige eigen risico in te stellen, betaal je als jongere tientallen euro's minder zorgpremie per maand. Dit geld kan dan besteed worden aan belangrijkere zaken als uitgaan, kleding en de sportvereniging.

  Weeg uiteraard wel de risico's af. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan moet je wel de volledige € 858 kunnen ophoesten. Na ongeveer 2 jaar niets te hebben gedeclareerd, heb je dit bedrag terugverdiend.

  Zorgverzekering jongeren - veel gestelde vragen (FAQ)

  Waar kan ik zorgverzekeringen voor jongeren vergelijken?

  Op deze website kun je zorgverzekeringen voor jongeren vergelijken. Vergelijk als jongere dus je zorgverzekering goed met de zorgvergelijker, en vindt de beste en goedkoopste zorgverzekering.

  Wat is zorgtoeslag voor jongeren?

  Zorgtoeslag voor jongeren is vaak honderden euro's per jaar. Hiermee komt de overheid jongeren tegemoet in de hoge zorgpremie.

  Wat is het eigen risico voor jongeren?

  Het eigen risico voor jongeren kan in de meeste gevallen gerust op het maximale eigen risico. Jongeren zijn over het algemeen gezond en sportief, en hebben nog weinig gezondheidsklachten.

  Datum gepubliceerd: 15-10-2020 | Datum bijgewerkt: 14-11-2023 | Auteur:

  Deel 'Zorgverzekering jongeren vanaf 18 jaar in 2025'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  De zorgverzekering voor jongeren geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Vind de juiste basisverzekering en aanvullende verzekering voor jongeren.


  Over de auteur van 'Zorgverzekering jongeren vanaf 18 jaar in 2025'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Als adviseur krijg ik vaak vragen over verzekeringen in het algemeen, waarna ik artikelen ben gaan schrijven over de zorgverzekering.

  Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.