Stappenplan overstappen zorgverzekering 2024

Van zorgverzekering overstappen is heel eenvoudig en kan behoorlijk veel geld besparen. Jaarlijks stappen duizenden mensen over naar een andere zorgverzekeraar via de zorgvergelijker.

Menzis
Menzis
Basis voordelig
€122,75
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Bewuste keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Basis keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Gedeeltelijk
Bekijk zorgverzekering

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Redenen voor zorgverzekering overstappen in 2024

  Er zijn twee belangrijke redenen voor het zorgverzekering overstappen in 2024. Hiermee kan je honderden euro's per jaar besparen.

  Gewijzigde zorgbehoefte

  Ten eerste kunnen je zorgbehoeften gewijzigd zijn. Wanneer je verwacht het komende jaar minder of juist meer zorgkosten te gaan maken, dan is het verstandig om over te stappen naar een andere zorgverzekering die deze kosten wel dekt.

  Een zorgverzekering dient afgestemd te zijn op je persoonlijke wensen en behoeften. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van gezinsuitbreiding, zodat nagedacht moet worden over een zorgverzekering voor de baby.

  De dekking en voorwaarden van de verzekering zijn het meest belangrijk bij het vergelijken van zorgverzekeringen. De maandelijkse zorgpremie is net iets minder belangrijk dan goede zorg.

  Lagere zorgpremie

  De tweede reden om te overstappen van zorgverzekering is uiteraard een lagere zorgpremie. Vooral mensen die weinig gebruik maken van hun verzekering en weinig gezondheidsproblemen verwachten in de toekomst, kunnen gerust af met een goedkopere verzekering.

  Waar de basisverzekering hetzelfde dekt voor iedereen, zijn de voorwaarden van aanvullende verzekering behoorlijk verschillend. Ook de premie voor identieke aanvullende verzekeringen kunnen onderling enorm verschillen, waardoor overstappen zeer voordelig kan uitpakken.

  Overstappen van zorgverzekering in 5 stappen
  Overstappen van zorgverzekering in 5 stappen

  Stappenplan zorgverzekering overstappen

  Overstappen van zorgverzekering is erg eenvoudig te doen met de zorgvergelijker. Je nieuwe verzekeraar regelt de rest van de overstap.

  Volg dit stappenplan om aan het einde van het jaar van zorgverzekering over te stappen:

  1. Vrije zorgkeuze bepalen
  2. Eigen risico bepalen
  3. Aanvullende verzekeringen bepalen
  4. Zorgpremie vergelijken
  5. Zorgverzekeraar kiezen

  Stap 1: vrije zorgkeuze bepalen

  Stap 1 is het bepalen van je vrije zorgkeuze. Vrije zorgkeuze betekent dat je vrij bent om naar een door jouw gekozen zorgverlener te gaan, zoals een huisarts of ziekenhuis. Bij sommige verzekeringen is de vrije keuze beperkt.

  Bij een restitutiepolis heb je volledige vrije zorgkeuze en kun je gaan waar je maar wilt. Alle zorgkosten zullen vergoed worden. Bij een naturapolis mag je alleen naar die zorgverleners toe, waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft.

  Een combinatiepolis is een kruising tussen de restitutiepolis en de naturapolis. Bij de ene zorgkosten ben je vrij om te kiezen, en bij de andere kosten ben je gebonden aan een voorgeschreven zorgverlener.

  Bepaal bij het zorgverzekering overstappen in hoeverre jij vrij wilt zijn om te gaan waar je wilt. De restitutiepolis is duurder dan een naturapolis. De meeste bekende en grote huisartsen en ziekenhuizen hebben echter wel contracten met de zorgverzekeraars.

  Stap 2: eigen risico bepalen

  Stap 2 is het bepalen van je eigen risico. Iedereen heeft een verplicht eigen risico van € 385. De zorgkosten die je maakt moet je tot aan dit bedrag zelf betalen. De kosten die je boven dit verplichte eigen risico maakt, worden vergoed vanuit je zorgverzekering.

  Wanneer je je gezond voelt en geen gezondheidsproblemen verwacht, kun je ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen. Hierdoor zullen je maandlasten enorm dalen!

  Het maximale vrijwillige eigen risico is € 500 per jaar. In totaal word je eigen risico in dat geval dus € 885 per jaar. Mocht er onverhoopt iets ernstigs gebeuren, dan zul je € 500 meer zelf moeten betalen dan iemand zonder vrijwillig eigen risico.

  Je loopt vrijwillig risico op € 500 aan extra kosten. Daar staat een daling van je zorgpremie van meer dan € 20 per maand tegenover. Na 25 maanden heb je € 500 bespaard op je premie en kun je een eventuele tegenvaller opvangen. Houdt het geld wel achter de hand, mocht er in een eerder stadium onverwachts toch iets met je misgaan.

  Tussen het minimale en maximale eigen risico zitten stappen van € 100. Met de zorgvergelijker kun je snel je nieuwe premie zien als je het vrijwillige eigen risico met één trede verhoogd.

  Stap 3: aanvullende verzekeringen bepalen

  Stap 3 is het bepalen van je aanvullende verzekeringen. Deze verzekeringen zijn niet verplicht en worden voornamelijk gekozen door mensen met een grotere zorgbehoefte.

  Bepaal welke zorgkosten je graag verzekerd wilt hebben. Hierbij valt te denken aan de tandarts/orthodontist, brillen/lenzen, fysiotherapie en alternatieve geneeskunde.

  Let er wel op of de door jouw te maken zorgkosten niet al onder je basisverzekering vallen. Je zou je makkelijk dubbel kunnen verzekeren, terwijl je de kosten maar één keer vergoed krijgt. De eerste paar behandelingen door een fysiotherapeut worden bijvoorbeeld vergoed vanuit je basisverzekering, en na een bepaald aantal behandeling pas vanuit je aanvullende verzekering.

  Reken vervolgens uit of een aanvullende verzekering wel lonend is. Ga na wat het bedrag aan kosten is, die je verwacht te gaan maken het komende jaar. Bekijk ook hoeveel zorgpremie je zult betalen voor de aanvullende verzekering. Zou je meer premie betalen dan dat er aan kosten vergoed zouden worden, dan is het minder verstandig om over te stappen naar aanvullende zorgverzekeringen.

  Tot slot is het goed om te weten of je überhaupt wel geaccepteerd wordt door je nieuwe verzekeraar. Men is namelijk niet verplicht om je als klant van aanvullende verzekeringen te accepteren. Je kan eerst bijvoorbeeld een medische test moeten ondergaan.

  Stap 4: zorgpremie vergelijken

  De zorgpremie vergelijken is hetgeen de meeste mensen doen als ze van zorgverzekering willen overstappen. Uiteraard is dit volledig aan jezelf, maar de dekking van je verzekering is minstens zo belangrijk.

  De dekking van de basisverzekering is voor iedereen gelijk. Het vergelijken van de zorgpremie kun je hier dus zonder gevolgen doen. De vrije zorgkeuze en het vrijwillige eigen risico hebben grote invloed op de basispremie.

  Aanvullende verzekeringen verschillen per verzekering en per zorgverzekeraar. Bij het overstappen naar een andere zorgverzekering kun je veel besparen op de premie van aanvullende verzekeringen. Let daarbij natuurlijk wel op de verschillen in voorwaarden en dekking.

  Het is mogelijk om de basisverzekering en aanvullende verzekering bij twee verschillende verzekeraars onder te brengen. Nadeel hiervan is echter dat de premie voor de aanvullende verzekering verhoogd wordt met een premieopslag of administratieve opslag.

  Zorgvergelijker 2024

  Stap 5: zorgverzekeraar kiezen

  Stap 5 is het kiezen van een zorgverzekeraar. In de zorgvergelijker 2024 heb je voorgaande 4 stappen verwerkt en de resultaten worden op volgorde van de premie getoond.

  Kies niet direct de goedkoopste zorgverzekering, maar kijk bij het overstappen van zorgverzekering ook naar beoordelingen en reviews op het internet. Klantenservice en de snelheid van het afhandelen van klachten en declaraties is ook belangrijk.

  De zorgverzekering moet aansluiten op je persoonlijke behoeften, dus kies de zorgverzekering waar je je het beste bij voelt. Dus qua dekking en voorwaarden, maandpremie en beoordelingen van anderen.

  Wanneer van zorgverzekering overstappen?

  Vanaf half november tot 31 december kun je overstappen naar de beste zorgverzekering. 31 december is dus de uiterste datum om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Vervolgens moet je vóór 31 januari van het nieuwe jaar een nieuwe zorgverzekering afgesloten hebben.

  Als je vóór 31 januari een nieuwe verzekering hebt afgesloten, geldt dit met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Ben je te laat of sluit je helemaal geen nieuwe zorgverzekering af, dan kun je een forse boete krijgen.

  Bijkomend voordeel van overstappen voor 31 december is dat je nieuwe zorgverzekeraar de overstap voor je regelt. Je hebt dan zelf geen omkijken naar het overstappen van zorgverzekering.

  Tussentijds overstappen van basisverzekering

  Tussentijds overstappen van basisverzekering is in beginsel niet mogelijk. Bij aanvullende verzekeringen is het wel mogelijk om tussentijds over te stappen.

  Je kan alleen tussentijds overstappen van zorgverzekering in de volgende gevallen:

  • De verzekeraar wijzigt de voorwaarden.
  • Je komt in Nederland wonen.
  • Je hebt nog geen zorgverzekering.
  • Je wordt 18 jaar.
  • Je gaat scheiden.
  • Je hebt een nieuwe baan met een nieuwe collectieve zorgverzekering.

  Zorgverzekering overstappen - veel gestelde vragen (FAQ)

  Wat zijn redenen om over te stappen van zorgverzekering?

  Er zijn twee belangrijke redenen voor het zorgverzekering overstappen: gewijzigde zorgbehoefte en lagere zorgpremie.

  Wanneer kan ik van zorgverzekering overstappen?

  Vanaf half november tot 31 december kun je overstappen van zorgverzekering. 31 december is dus de uiterste datum om je huidige zorgverzekering op te zeggen.

  Kan ik tussentijds overstappen van zorgverzekering?

  Tussentijds overstappen van basisverzekering is in beginsel niet mogelijk. Bij aanvullende verzekeringen is het wel mogelijk om tussentijds over te stappen.

  Datum gepubliceerd: 15-10-2020 | Datum bijgewerkt: 14-11-2023 | Auteur:

  Deel 'Stappenplan overstappen zorgverzekering 2024 in 5 stappen'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Van zorgverzekering overstappen in 2024 is heel eenvoudig en kan veel geld besparen. Overstappen van zorgverzekering is eenvoudig met de zorgvergelijker.


  Over de auteur van 'Stappenplan overstappen zorgverzekering 2024 in 5 stappen'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Als adviseur krijg ik vaak vragen over verzekeringen in het algemeen, waarna ik artikelen ben gaan schrijven over de zorgverzekering.

  Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.