Eigen bijdrage voor de zorgverzekering in 2025

De eigen bijdrage voor de zorgverzekering 2025 is een vast bedrag of een percentage van de kosten die je zelf moet betalen. De eigen bijdrage geldt voor bepaalde zorgkosten, zoals kraamzorg, hoortoestellen, ziekenvervoer en orthopedische schoenen.

Menzis
Menzis
Basis voordelig
€122,75
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Bewuste keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Basis keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Gedeeltelijk
Bekijk zorgverzekering

De eigen bijdrage in de zorgkosten wordt door de overheid bepaald. De overheid geeft dus aan voor welke zorgkosten de eigen bijdrage geldt, en hoe hoog deze is. Zorgverzekeraars hebben hier dus geen invloed op.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Je kan je eigen bijdrage niet vrijwillig verhogen om op die manier korting op de zorgpremie te krijgen.

  Waarom is er de eigen bijdrage voor de zorgverzekering?

  Door een eigen bijdragen in de zorgverzekering te vragen, hoeven de zorgverzekeraars minder kosten te vergoeden. Hierdoor hopen de verzekeraars ook te voorkomen dat mensen niet zomaar medische kosten gaan maken zonder dat het echt nodig is. Door een eigen bijdrage te vragen in de kosten, zullen mensen alleen de zorg vragen die ze echt nodig hebben.

  Met de zorgvergelijker kun je eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken met een eigen bijdrage.

  Zorgvergelijker 2025

  Waarvoor geldt de eigen bijdrage?

  De eigen bijdrage wordt gevraagd voor een aantal soorten zorgkosten. Een deel van deze kosten moet je dan zelf betalen, maar de hoogte van de bijdrage verschilt per zorgkosten.

  Zorgkosten Eigen bijdrage in 2020 Eigen bijdrage in 2021
  Hoortoestellen 18 jaar en ouder: 25% van de kosten 18 jaar en ouder: 25% van de kosten
  Kunstgebit: uitneembaar en volledig 25% van de kosten 25% van de kosten
  Kunstgebit: uitneembaar en volledig kunstgebit op implantaten Voor de onderkaak: 10% van de kosten
  Voor de bovenkaak: 8% van de kosten
  Voor de onderkaak: 10% van de kosten
  Voor de bovenkaak: 8% van de kosten
  Reparaties of overzetting (rebasing) van uitneembaar en volledig kunstgebit 10% van de kosten 10% van de kosten
  Schoenen: orthopedisch of allergeenvrij Tot 16 jaar: € 63,50 per paar Tot 16 jaar: € 62,50 per paar
  16 jaar en ouder: € 127 per paar 16 jaar en ouder: € 125 per paar
  Pruiken Alle kosten boven € 443 Alle kosten boven € 452
  Contactlenzen € 59,50 per lens voor lenzen die langer dan 1 jaar meegaan. Als de lenzen 3 jaar meegaan betaalt u 1 keer in die 3 jaar € 59,50 per lens;

  € 59,50 per lens, voor lenzen die korter dan 1 jaar meegaan, met een maximum van € 118 per kalenderjaar. Als u in een jaar 3 keer nieuwe lenzen nodig heeft betaald u dat jaar slechts 1 keer € 59,50 per lens.
  € 59 per lens voor lenzen die langer dan 1 jaar meegaan. Als de lenzen 3 jaar meegaan betaalt u 1 keer in die 3 jaar € 59 per lens;

  € 59 per lens, voor lenzen die korter dan 1 jaar meegaan, met een maximum van € 118 per kalenderjaar. Als u in een jaar 3 keer nieuwe lenzen nodig heeft betaald u dat jaar slechts 1 keer € 59 per lens.
  Brillenglazen Tot 18 jaar: € 59,50 per brillenglas, met een maximum van € 118 per kalenderjaar Tot 18 jaar: € 59 per brillenglas, met een maximum van € 118 per kalenderjaar
  Kraamzorg thuis € 4,50 per uur € 4,60 per uur
  Kraamzorg in een instelling (kraamhotel, geboortecentrum enz.). U wilt bevallen in de instelling, maar dit is medisch gezien niet nodig. € 18,50 voor de moeder en € 18,50 per baby per dag.

  Afhankelijk van de instelling kan daar een bedrag bovenop komen. Is het tarief van de instelling hoger dan € 127,50 per dag? Dan betaalt u ook het bedrag boven die € 127,50.
  € 18,50 voor de moeder en € 18,50 per baby per dag.

  Afhankelijk van de instelling kan daar een bedrag bovenop komen. Is het tarief van de instelling hoger dan € 131 per dag? Dan betaalt u ook het bedrag boven die € 131.
  Ziekenvervoer per auto of openbaar vervoer (niet per ambulance) € 105 per kalenderjaar € 108 per kalenderjaar
  Geneesmiddelen Neem contact op met uw zorgverzekeraar als u wilt weten of u voor een medicijn een eigen bijdrage moet betalen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar als u wilt weten of u voor een medicijn een eigen bijdrage moet betalen.

  Een eigen bijdrage in de zorgkosten valt niet onder het eigen risico.

  Hoe vaak moet je de eigen bijdrage betalen?

  De eigen bijdrage moet je betalen bij elke keer dat je zorgkosten maakt, tenzij anders staat vermeld in bovenstaande tabel. In uitzonderingsgevallen betaal je de eigen bijdrage één maal per jaar.

  Dit betekent dat je wederom de eigen bijdrage betaald voor een extra paar orthopedische schoenen. Zelfs als je al eerder in hetzelfde jaar een paar schoenen hebt gekocht en daarvoor de eigen bijdrage betaald hebt.

  Eigen bijdrage voor welke zorgkosten?
  Eigen bijdrage voor welke zorgkosten?

  Wat is het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico?

  Het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico voor de zorgverzekering is dat de eigen bijdrage geldt voor specifieke kosten, terwijl het eigen risico geldt voor alle zorgkosten in het algemeen.

  Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voor alle gemaakte zorgkosten. Alle kosten boven het eigen risico worden vergoed uit de basisverzekering.

  De eigen bijdrage betaal je voor specifieke zorgkosten, die in bovenstaande tabel staan. De eigen bijdrage betaal je bovenop het eigen risico, dus kies een goedkope verzekering door het zorgverzekeringen vergelijken 2025.

  Eigen bijdrage - veel gestelde vragen (FAQ)

  Waarom is er de eigen bijdrage voor de zorgverzekering?

  Door een eigen bijdragen in de zorgverzekering te vragen, hoeven de zorgverzekeraars minder kosten te vergoeden.

  Waarvoor geldt de eigen bijdrage?

  De eigen bijdrage wordt gevraagd voor een aantal soorten zorgkosten: hoortoestellen, kunstgebitten, orthopedische schonen, pruiken, contactlenzen, brillenglazen, kraamzorg en bepaalde geneesmiddelen.

  Wat is het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico?

  Het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico voor de zorgverzekering is dat de eigen bijdrage geldt voor specifieke kosten, terwijl het eigen risico geldt voor alle zorgkosten in het algemeen.

  Datum gepubliceerd: 15-10-2020 | Datum bijgewerkt: 14-11-2023 | Auteur:

  Deel 'Eigen bijdrage zorgverzekering 2025'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  De eigen bijdrage voor de zorgverzekering 2025 is een deel van de kosten die je zelf moet betalen. De eigen bijdrage geldt voor bepaalde zorgkosten.


  Over de auteur van 'Eigen bijdrage zorgverzekering 2025'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Als adviseur krijg ik vaak vragen over verzekeringen in het algemeen, waarna ik artikelen ben gaan schrijven over de zorgverzekering.

  Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.