Zorgverzekering 2023 - de belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen voor de zorgverzekering 2023 zijn de grote stijging van de zorgpremie en de extra verhoging van de zorgtoeslag. Het eigen risico blijft gelijk aan voorgaande jaren.

Op 20 september 2022 heeft de overheid de nieuwe cijfers voor de zorg en de zorgverzekering in 2023 bekend gemaakt. Op Prinsjesdag is naar buiten gekomen dat er enkele belangrijke wijzigingen in de zorgverzekering aan zitten te komen.

De belangrijkste punten in de zorgverzekering 2023 zijn:

 • Stijging zorgpremie
 • Stijging zorgtoeslag
 • Eenmalige extra verhoging zorgtoeslag
 • Eigen risico blijft gelijk
 • Collectiviteitskorting verdwijnt
 • Wijzigingen in dekkingen van bepaalde kosten

Zorgvergelijker 2024

Menzis
Menzis
Basis voordelig
€122,75
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Bewuste keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Basis keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Gedeeltelijk
Bekijk zorgverzekering

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Op Prinsjesdag, 20 september 2022, heeft de overheid de cijfers voor de zorgverzekering voor 2023 bekend gemaakt in de Miljoenennota. Zorgverzekering vergelijken 2024 doe je met de tool op deze website.

  Stijgende zorgpremie in 2023

  De zorgpremie 2023 stijgt met ongeveer € 11 per maand voor de gemiddelde Nederlander [ref]. Dit betekent een stijging van € 132 op jaarbasis, wat een zeer forse stijging is in vergelijking met de afgelopen Jaren en zelfs de grootste stijging ooit.

  De premie stijgt volgens de overheid doordat er steeds meer vraag naar zorg is. Ook zijn de stijgende prijzen en lonen oorzaak van de toename van het maandbedrag.

  Door de premiestijging blijft de zorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen, is de gedachte van het kabinet.

  Zorgtoeslag stijgt met €44 per maand in 2023

  De zorgtoeslag stijgt in 2023 met maar liefst € 44 per maand voor alleenstaanden en € 51 voor stellen met een minimuminkomen. Hierin zit tevens een eenmalige extra verhoging verwerkt vanuit de overheid om de hogere zorgkosten te compenseren.

  De maandelijkse zorgtoeslag voor alleenstaanden komt daarmee uit op ongeveer € 154 per maand en voor een stel op € 264. Alleenstaanden gaan er dus door de stijging van de zorgtoeslag € 514 per jaar op vooruit en stellen met € 613.

  Deze stijging van de zorgtoeslag is erg hoog in vergelijking met voorgaande jaren. De overheid hoopt hiermee mensen met een laag inkomen goed tegemoet te komen in deze tijd van sterke inflatie en hoge kosten.

  Eigen risico blijft gelijk in 2023

  Het eigen risico blijft gelijk in 2023. Dit betekent dat verzekerden de eerste € 385 uit eigen portemonnee moeten betalen, net zoals vorige jaren. De laatste stijging dateert uit 2016.

  De collectiviteitskorting van 5% verdwijnt

  De collectiviteitskorting was een korting die je ontving door je aan te sluiten bij een grotere groep, bijvoorbeeld via je werkgever of sportvereniging.

  Vanaf 2023 is het niet meer toegestaan om een dergelijke korting te verstrekken op de basisverzekering. Wel mag een verzekeraar nog steeds korting op de aanvullende verzekeringen geven.

  De korting bedroeg vorig jaar 5%, dus door deze wijziging gaat een Nederlander zo'n € 7 meer betalen per maand.

  Wijzigingen in de dekking van bepaalde kosten in 2023

  In 2023 zijn er een klein aantal wijzigingen in de kosten die vanuit de basis zorgverzekering vergoed worden.

  • Vitamine D wordt niet meer vergoed.
  • NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) bij zwangerschap wordt wel vergoed, ook zonder medische noodzaak.
  • Combinatietest bij zwangerschap wordt niet meer vergoed.
  • Extra zorg, zoals fysiotherapie, logopedie of dieetadvies, als gevolg van Covid-19 wordt wel vergoed tot 1 augustus 2023.

  Om de totale zorgkosten te drukken, wil de overheid strenger gaan controleren of bepaalde zorg wel of niet zinvol is. Hierdoor bestaat de kans dat in de loop van het jaar een aantal zorgkosten alsnog buiten de dekking van de zorgverzekering wordt gesteld.

  Zorguitgaven vanuit de overheid naar €103 miljard

  De overheid wil de zorg betaalbaar en toegankelijk houden en geeft daarom volgend jaar maar liefst € 103 miljard uit aan zorg. Dit is een stijging van € 6 miljard ten opzichte van vorig jaar.

  De overheidsuitgaven richten zich met name op preventie, dus het voorkomen van fysieke en mentale klachten. Zo geeft men € 90 miljoen uit aan preventie en het promoten van een gezonde levensstijl.

  Verder gaat er € 280 miljoen extra naar de ouderenzorg en € 300 miljoen naar curatieve zorg (zorg geven aan patiënt en cliënt).

  Belangrijke datums voor de zorgverzekering 2023

  • 20 september 2022: de overheid maakt de financiële plannen bekend op Prinsjesdag.
  • 12 november 2022: zorgverzekeraars moeten hun premie bekend maken.
  • 31 december 2022: uiterste datum om je zorgverzekering op te zeggen.
  • 31 januari 2023: uiterste datum om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

  Referenties

  [verbergen]
   Datum gepubliceerd: 21-09-2022 | Datum bijgewerkt: 14-11-2023 | Auteur:

   Deel 'Zorgverzekering 2023 – de belangrijkste wijzigingen'

   Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

   Belangrijkste wijzigingen voor de zorgverzekering 2023 zijn de stijging van de zorgpremie en eenmalige verhoging van de zorgtoeslag door de overheid.


   Over de auteur van 'Zorgverzekering 2023 – de belangrijkste wijzigingen'

   Patrick (auteur en webmaster)

   Auteur van deze content is Patrick. Als adviseur krijg ik vaak vragen over verzekeringen in het algemeen, waarna ik artikelen ben gaan schrijven over de zorgverzekering.

   Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

   Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.