De geschiedenis van de zorgverzekering in Nederland

De geschiedenis van de zorgverzekering in Nederland gaat terug tot de 18e eeuw. De huidige regels omtrent de zorgverzekering bestaan sinds 1 januari 2006, maar ook voor die tijd was de zorg goed geregeld in Nederland.

Menzis
Menzis
Basis voordelig
€122,75
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Bewuste keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Basis keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Gedeeltelijk
Bekijk zorgverzekering

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Het huidige zorgverzekeringsstelsel in Nederland

  Iedere Nederlander heeft het recht en de plicht om verzekerd te zijn. Dit is dan ook in de Grondwet geregeld: "De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid".

  De overheid wil dat iedereen de nodige zorg kan betalen en heeft daarvoor twee volksverzekeringen ingesteld:

  • Wet langdurige zorg (Wlz)
  • Zorgverzekeringswet (Zvw)

  Met de komst van het internet is het zorgverzekering vergelijken 2024 een stuk eenvoudiger geworden.

  Wet langdurige zorg (Wlz)

  De Wlz zorgt ervoor dat mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben, dit ook krijgen. Hierbij valt te denken aan zorg op medisch, geestelijk of lichamelijk gebied.

  Zieken kunnen kiezen voor zorg in een instelling of in het eigen huis. Als je zorg thuis wilt, kan dat vanuit een instelling of door iemand zelf te regelen via het persoonsgebonden budget.

  Zorgverzekeringswet (Zvw)

  De Zvw zorgt ervoor dat iedere Nederlander verplicht verzekerd is voor de basisverzekering. Ook staat daarin welke kosten vergoed moeten worden door de zorgverzekeraars.

  Doordat elke Nederlander verplicht zorgpremie voor de basiszorg moet betalen, komt de overheid je tegemoet via de zorgtoeslag. Mensen met een laag inkomen ontvangen zorgtoeslag om hun maandelijkse zorgpremie te kunnen betalen.

  Zorgverzekering vergelijken met de zorgvergelijker

  De zorgvergelijker 2024 maakt het tegenwoordig erg makkelijk om de goedkoopste zorgverzekering te kiezen. Let daarbij ook op welke zorgkosten wel en niet vergoed worden. Op internet zijn namelijk erg veel verschillende zorgaanbieders te vinden, met elk hun eigen voorwaarden.

  Zorgvergelijker 2024

  Het ontstaan van de eerste ziekenfondsen

  In 1741 werd het eerste ziekenfonds opgericht. In eerste instantie heette dit De Timmermansbus, een gildebus in Nijmegen. Deelnemers aan deze bus moesten regelmatig geld storten en als iemand ziek werd, werd de dokter voor een deel uit deze pot betaald.

  Rond 1780 werden de eerste ziekenfondsen opgericht. Deze kwamen voort uit de gildebussen of ziekenkassen van de oude ambachtsverenigingen. Zieke mensen die voor de zorg waren toegewezen aan de kerk of armenfondsen, konden ook bij deze eerste ziekenfondsen terecht.

  Tot aan 1874 bestond er slechts één ziekenfonds in Amsterdam, namelijk het Algemeen Ziekenfonds Amsterdam dat werd beheerd door dokters. Amsterdamse timmermannen betaalden contributie aan dit fonds en vroegen of het geld ook in goedkopere arbeiderswoningen gestoken mocht worden. Dit verzoek werd door de dokters afgekeurd, waarna de timmermannen een eigen fonds opzetten, de Algemeen Onderling Ziekenfonds Door en Voor Werklieden. Dit was het begin van het ontstaan van veel verschillende ziekenfondsen in Nederland.

  Vanaf 1900 konden arbeiders ook vaak terecht bij hun eigen werkgever voor de ziekenzorg. Sinds die tijd begint de Nederlandse overheid ook invloed uit te oefenen op de zorgverzekeringen. De Nederlandse Maatschappij voor geneeskunde kwam met een eigen regeling en verschillende zorgpakketten. Dit was de eerste echte basiszorg voor iedere Nederlander.

  Verplichte zorgverzekering door de Duitsers

  Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was ongeveer 2/3 van de Nederlanders verzekerd voor zorg. In 1941 verplichtten de Duitsers dat iedereen met wat minder inkomen verzekerd moest zijn. De door Duitsland ingestelde verzekeringsplicht verdween pas in 2006.

  In de tussentijd is het ziekenfonds regelmatig gewijzigd. In 1987 wilde men 85% van de zorgvoorzieningen onder brengen in een basisverzekering voor iedere Nederlander. Pas in 2006 werd dit idee definitief doorgevoerd in de nieuwe Zorgverzekeringswet.

  Datum gepubliceerd: 15-10-2020 | Datum bijgewerkt: 14-11-2023 | Auteur:

  Deel 'De geschiedenis van de zorgverzekering'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Geschiedenis van de zorgverzekering: de huidige regels van de zorgverzekering bestaan sinds 2006, maar ook voor die tijd was de zorg goed geregeld.


  Over de auteur van 'De geschiedenis van de zorgverzekering'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Als adviseur krijg ik vaak vragen over verzekeringen in het algemeen, waarna ik artikelen ben gaan schrijven over de zorgverzekering.

  Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.