Aanvullende zorgverzekering 2024

Met een aanvullende verzekering kun je je zorgverzekering uitbreiden. Veel verzekeraars bieden meerdere aanvullingen aan op de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Menzis
Menzis
Basis voordelig
€122,75
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Bewuste keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Beperkt
Bekijk zorgverzekering
UnitedConsumers
UnitedConsumers
Basis keuze
€122,95
Eigen risico: €885
Vrije zorgkeuze: Gedeeltelijk
Bekijk zorgverzekering

De belangrijkste zorgkosten worden gedekt vanuit de basisverzekering. Wanneer je verwacht dat je toch meer kosten maakt, dan is een aanvullende zorgverzekering een mogelijkheid.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Wat valt onder de aanvullende verzekering?

  Onder de aanvullende verzekering vallen de kosten die niet door de basisverzekering vergoed worden. Aanvullende zorgverzekeringen kun je precies naar je persoonlijke behoefte afsluiten.

  Zo worden tandartskosten vaak aanvullend verzekerd. Hierdoor zijn de medische kosten voor de tandarts tot een bepaald maximum per jaar verzekerd. Ook brillen en lenzen worden vaak als aanvullende zorgverzekering opgenomen.

  Uiteraard betaal je extra premie voor een aanvullende verzekering. De zorgvergelijker op deze website berekent automatisch hoeveel premie je voor een basisverzekering mét aanvullende verzekering betaald.

  Een normale aanvullende verzekering dekt vaak kosten voor alternatieve medicijnen en alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie en onverwachte medische kosten in het buitenland. Ook brillen, lenzen, kraamzorg en de pil (anticonceptie) vallen vaak onder de normale aanvullende verzekering. Sommige verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen waarbij nagenoeg alle kosten vergoed worden.

  De volgende zorgkosten worden vaak aanvullend verzekerd:

  • Brillen en lenzen
  • Extra fysiotherapie
  • Tandarts en orthodontist
  • Alternatieve geneeskunde

  Hoeveel kost een aanvullende verzekering?

  Een aanvullende verzekering kost tussen de € 5 tot € 50 per maand extra. Je betaalt meer premie omdat de verzekeraar ook meer vergoedt.

  Zorgverzekeraars mogen meer premie vragen naarmate je ouder wordt. Ouderen hebben namelijk over het algemeen meer zorg nodig en zijn dus duurder om te verzekeren. Deze vorm van leeftijdsdiscriminatie is dus toegestaan.

  Zorgvergelijker 2024

  Eigen risico bij aanvullende verzekering

  Je hebt geen eigen risico bij aanvullende verzekeringen. In de wet staat geen verplicht eigen risico voor zorgverzekeringen die je uit eigen beweging kiest.

  Dit betekent dat alle gemaakte zorgkosten volledig vergoed zullen worden volgens de voorwaarden van de verzekeraar. Je hoeft niet een eerste deel zelf te betalen, tenzij dat uiteraard in de voorwaarden staat.

  Het verplichte eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering, en niet voor eventuele aanvullende zorgverzekering.

  Aanvullende zorgverzekeringen vergelijken met de zorgvergelijker
  Aanvullende zorgverzekeringen vergelijken met de zorgvergelijker

  Geen acceptatieplicht bij aanvullende verzekering

  Voor een aanvullende verzekering heeft de verzekeraar geen acceptatieplicht. Dit betekent dat een verzekeraar niet iedereen hoeft aan te nemen die een aanvullende zorgverzekering wil afsluiten, je kan dus geweigerd worden.

  Bij nieuwe klanten mag een zorgverzekeraar een medische test laten ondergaan. Mensen die bijvoorbeeld chronisch ziek zijn, kunnen dan geweigerd worden of moeten een hogere premie te betalen. De verzekeraar weet namelijk dat er waarschijnlijk meer kosten vergoed moeten gaan worden.

  Je bent verplicht om de geschiedenis van je gezondheid aan de zorgverzekeraar door te geven.

  Toestemming van de verzekeraar vragen

  Bij sommige aanvullende verzekeringen moet je vooraf toestemming van je verzekeraar vragen. Als je je wilt laten behandelen of je wilt een medicijn of hulpmiddel kopen, dan moet je mogelijk eerst toestemming hebben.

  Mét schriftelijke toestemming worden de gemaakte kosten vergoed, zonder toestemming kan dat een stuk lastiger worden.

  Enerzijds komen de verzekeraar en jij hierdoor niet voor verrassingen te staan, en anderzijds kunnen ze je van passend advies voorzien bij de behandeling of de aankoop.

  Mag je bij een andere verzekeraar aanvullende verzekeringen afsluiten?

  Je mag aanvullende verzekeringen afsluiten bij een andere verzekeraar dan die van je basisverzekering. Hierdoor heb je de mogelijkheid om betere en goedkopere aanvullende zorgverzekering vergelijken 2024, zonder dat je je druk hoeft te maken over je basisverzekering.

  In de praktijk betaal je een iets hogere premie wanneer je de basisverzekering bij een ander hebt. Het is dus in de meeste gevallen voordeliger om aanvullend bij dezelfde verzekeraar verzekerd te zijn.

  Wachttijd bij een aanvullende zorgverzekering

  Wachttijd bij een aanvullende zorgverzekering is de eerste periode waarin je nog geen kosten vergoed krijgt. Hierdoor voorkomt een zorgverzekeraar eventueel misbruik.

  Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je vandaag last krijgt van je tanden, en direct een aanvullende verzekering afsluit om morgen al geholpen te worden.

  Zorgverzekeraars willen geen zorgkosten vergoeden als het al duidelijk is dat ze eraan komen. De wachttijd geldt dus als zekerheid dat er op het moment van afsluiten nog geen grote klachten zijn.

  Is de aanvullende verzekering verplicht?

  De aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. De aanvullende zorgverzekeringen worden namelijk niet door de overheid geregeld, maar door de verzekeraars zelf.

  Verzekeraars kunnen dus zelf de voorwaarden, de dekking en de vergoeding bepalen. Dit betekent dat de voorwaarden bij elke aanvullende verzekering anders kunnen zijn, waardoor je zonder hulpmiddel bijna wordt overspoeld door regeltjes.

  De aanvullende verzekeringen vallen niet onder de Zorgverzekeringswet.

  Vergelijk de aanvullende verzekering met de zorgvergelijker

  Bepaal vooraf welke zorgkosten je verwacht te gaan maken en of deze niet onder de dekking van de basisverzekering vallen. Vergelijk de te verwachten kosten met de stijging van de premie per maand.

  Wanneer je bijvoorbeeld een aanvullende tandartsverzekering afsluit voor twee reguliere controles per jaar, dan wordt twee maal € 25 vergoed terwijl de jaarpremie met wel € 120 stijgt.

  Bij het vergelijken van aanvullende zorgverzekeringen moet je goed letten op de voorwaarden. Met de zorgvergelijker kies je eenvoudig de beste en voordeligste aanvullende verzekeringen.

  Aanvullende zorgverzekering - veel gestelde vragen (FAQ)

  Wat valt onder de aanvullende verzekering?

  De volgende zorgkosten worden vaak aanvullend verzekerd:

  • Brillen en lenzen
  • Extra fysiotherapie
  • Tandarts en orthodontist
  • Alternatieve geneeskunde

  Hoeveel kost een aanvullende verzekering?

  Een aanvullende verzekering kost tussen de € 5 tot € 50 per maand extra. Je betaalt meer premie omdat de verzekeraar ook meer vergoedt.

  Mag je bij een andere verzekeraar aanvullende verzekeringen afsluiten?

  Je mag aanvullende verzekeringen afsluiten bij een andere verzekeraar dan die van je basisverzekering.

  Datum gepubliceerd: 15-10-2020 | Datum bijgewerkt: 14-11-2023 | Auteur:

  Deel 'Aanvullende zorgverzekering 2024 vergelijken'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Aanvullende zorgverzekering 2024 vergelijken, zoals tandartskosten en fysiotherapie. Alle aanvullende zorgverzekeringen op een rij.


  Over de auteur van 'Aanvullende zorgverzekering 2024 vergelijken'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Als adviseur krijg ik vaak vragen over verzekeringen in het algemeen, waarna ik artikelen ben gaan schrijven over de zorgverzekering.

  Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.